oleh: kak fida ♥Tiwul Ayu Choc.(koko)™

Tiwul_ayu_choc

Kuih yg sesuai utk jamuan tertentu.Tiwul ayu,putri ayu,putu ayu.. same lah tu...


Created on : 06-11-2008

Print

E-mail kepada teman

Tulis Laporan




Share


Bahan-bahan ( 26-30 biji )

  • 160 g tepung naik sendiri
  • 3 sk serbuk koko
  • 2 biji telur
  • 120 g gula halus
  • 3/4 sk ovalette
  • 80 ml susu segar
  • **100 g kelapa parut digaul dgn sedikit garam dan 1 sk tepung jagung
  • Secukup acuan tiwul ayu disapu sedikit minyak masak

Cara-cara

  1. Ayak tepung bersama serbuk koko.
  2. Di dlm mangkuk mixer,pukul telur dan gula hingga kembang.Masukkan ovalette dan terus pukul sambil dimasukkan susu dan pukul terus hingga putih.Masukkan campuran tepung dan kaup-balikkan dgn spatula atau senduk hingga rata.
  3. Ambil sedikit campuran **kelapa parut dan bubuh ke dlm acuan dan tekan hingga padat.Sudukan 1 sb adunan ke dlm acuan.
  4. Kukus selama 10 min di dlm kukusan yg telah dipanaskan dahulu.


Laporan Masakan Bergambar (10)

Tiwul_ayu
11-12-2008
kita buat separuh adunan menggunakan resepi ni.. cuma diwarnakan hijau & diletakkan esen pandan.. kelapa parut takde (bab2 parut2 ni belum khatam lg hehe..) so kita gaul kelapa kering dgn tepung jagung & sedikit air panas.. hehe.. next time nk buat perasa coklat lak.. so, camne cikgu, tiwul ayu ni nk bagi gred apa? ;)
Laporan oleh: sunkist

ooo...psl dh mlwn cikgu jadi gred nye simpan dulu dlm kocek..next time klau buat lagi prase choc. baru boleh bagi gred...ok...trima kasih dh mencube dan dh mlwn cikgu yer....huhuuu....:o

20090117-makan22
17-01-2009
kak fidaaaaa!!! dah jadi pagi tadi ni...sedap!!
Laporan oleh: rossitamz

ross!!! cantik dan menawan sekali kuih tuu... :D...trima kasih ross krane mencube... :)

Tiwulayu
17-01-2009
huwaaaaa...org lain punyer ayu! kita punyer tk ayu la kak.... pestaim buat nih! acuan pon baru pecah dara! heeeeee... ppon abis jugak di ngap dak berdua tuH! hehehe....
Laporan oleh: hana6877

tq ina krane mencube....haaa...abis jugak...kuih tk ayu tk pe...yg buat tu kan ayuuu... feeweeett... :o

Dsc05064
26-01-2009
salam...pagi tadi tengok resepi..petang sweet buat...mula2 rajin gila...hihihii...bila buat kena gap...huhuhuhu..mula jadi malas terus masukkan dalam loyang...jadi 2 versi...malas VS rajin...apapun tq..menjadi gak kuih nie xper sebarang masaalah...hehhehe..thz..
Laporan oleh: sweet 4ever

rajin sangat lah tuu sweet,dlm acuan ke dlm loyg ke ttp jadik kan...klau mls 1 ape pon tk jadik...btol tk?...heheee...tq sweet krane mencube.... :)

Dsc05063
26-01-2009
ader yang letak kelapa...ader yang kosong jew..sebab ader yang x minat kelapa umah nie....tapi cantik u buat lagi...huhuhuhu...mesti penyabar orgnya...huhuhuhu
Laporan oleh: sweet 4ever

tq sweet....buat ape pon msti kene bnyk sabar....sabar sparoh dr imaaann...mcm kt MyR ni akak slalu kene giat...akak sabaaarrr....heeee....:)

Dsc00264
09-02-2009
baru je buat.utk minum petang.senang je buat kuih ni rupanya.terima kasih kak fida ku sayang...sedap kuihnya.hehehe
Laporan oleh: ruhie

btol tu ruhie..mmng mudh mmbuat kuih ni.. :)...tq ruhie krane mencube...syng jugak from akak...mmuuaahh!!... :o

Tiwul_ayu
26-05-2009
tak ada acuan puteri ayu.. Cari 2 tempat tak jumpa. I pakai acuan biasa. Bila makan kelapa tu anak2 buang. yang akhir2 buat semua dah tak ada kelapa. Ok gak. Not bad
Laporan oleh: cendawancun

boleh jugak dikukus apam nih tanpa kelape...ikut selera...utk elak pembaziran...tq cendawancun krane mencube... :)

Pic
08-07-2009
satu lagi kuih yg sempat saya cuba hari ni.. saya hanya buat 1/2 adunan.. alhamdulillah, menjadi.. cuma macam tiwul ni macam 'kering' sikit.. walau apa pun, terima kasih kak fida..
Laporan oleh: Lynn Sham

trima kasih Lynn Sham krane dh mncube... :)

Tiwulayu
30-08-2009
tq kak... nie 1st time ja wat kuih2 nie hehe jadi laa kak...
Laporan oleh: scopio84

wat perise pndn yer...tq jugak scopio krane mncube... :)

Kuih_raya_001
24-09-2009
haaa menjadi pun putri ayu sy, tp sori la edit skit resepi akak, sy letak pandan paste, xletak serbuk koko tu, heheh!!!
Laporan oleh: inabu

tkpe ttp mnjadi kue tuu...tq inabu dh mncube... :)


Komentar (23)

06-11-2008, sunkist komentar :

lewat online kak fida.. baru sdh kukus kuih tiwul ayu ni ke? mengancam tul kuih ni.. ayu gitu heheh ;)


06-11-2008, kak fida komentar :

hai sunkist,ptg akak dh siap kukus,tapi lps tgh mlm baru akak dpt online sbb anak kt umah ni masih gune com...bile anak tido akak punye turn lah pulak.....name kuih yg ayu,kuih tu apam biase jer....


06-11-2008, shafea komentar :

salam kak fida,, amboi lawa gitu kuih k.fida warna menarik,, kalu pki susu cair ok tak? kalau boleh ptg ni nak bwat ..Thank's


06-11-2008, iezamel78 komentar :

salam k fida.... nak cuba buat tp.. acuan nye ntah kemane.... nak kene cari..........


06-11-2008, kak fida komentar :

salam shafea,klau pakai susu cair pon ok tk ade masaalah...slmt mencube ye..tq... :)


06-11-2008, kak fida komentar :

salam iezamel...haiii...acuan pon merajuk agaknye sbb dh lame tk digunekan,dia main smbunyik2...cpt carik pas tu boleh lah buat ye...tq...


06-11-2008, shafea komentar :

thank's k.fida , sy pasti cuba, nnt sy tjukkan hasilnya


06-11-2008, ctmurano komentar :

salam kak fida..nak cubalah perasa coklat lak...klu susu segar di tukar dgn santan mcm resepi putri ayu boleh ke?


06-11-2008, kak fida komentar :

salam jugak buat ctmurano,klau nk tukar dgn santan boleh tapi pastikan pati santan ye...jgn dicmpur air...klau akak gune santan KARA aje....slmt mencube ct...tq...


08-11-2008, ctmurano komentar :

tq kak fida...jap lg saya buat... :^)


08-11-2008, ctmurano komentar :

ok..dh siap,tp x dpt nk antr gmbar. cantik naiknya n sedap. TQ... ;^D


08-11-2008, kak fida komentar :

trima kasih ctmurano krane sudi mencube... :)


17-01-2009, rossitamz komentar :

kak fida, sedap la puteri ayu koko ni. saya terlebih bubuh koko tapi cover skit ngan susu segar tu. dan acuannya saya x sapu ngan minyak pun. x melekat...senang je tanggal dr acuan. dan saya gunakan 1camt ovalette.


17-01-2009, kak fida komentar :

ross,trima kasih skali lagi krane dh mencube...klau sedap,len kali boleh lah buat lagi yer....heheee... :)


17-01-2009, hana6877 komentar :

kak fida, kelapa tuh kan kelapa kering.. pastu kita lupa plak nk buh tpg jagung. abih berderai! heeeeee.... pastu kan kak, nape erk pas masak tuh dier mengecut? ker sbb api besar? malu sebenonyer nk tayang... maklum ler pestaim buat puteri ayu nih! heeeeee... ppon mekacih kak er... kene praktis lagik la.... tgk k.ita nyer tuh geram jerk! santekkk! :D


18-01-2009, kak fida komentar :

ina,akak gune klape parut biase yg beli kt psr...akak slalu jugak buat kuih ni tapi tk perna kecut...klau kuih apam msti kukus dgn api kuat selama 8-10 min...tk pasti pulak nape ina buat boleh kecut...jgn2 kukus lame sgt tk...mmng nk kene praktis lagi lah tu..heheee...pssttt...nk kene tanye k.ita awak tuuu..cm ne nk kasi santekkkk...heee... :)


18-01-2009, hana6877 komentar :

agaknyer terlama sgt kot kak... sbb rasanya mcm terlebih beberapa minit! btol la tuh! hehehehe.... malu maluu!:D mekacih kak yer bg pandangan..... nnti kita tanya k.ita plak.. kene p ngendap kat dapur dier lak! hihihi


19-01-2009, eiza komentar :

salam kak fida, saya baru dalam ruangan nie , dah lama cari resepi nie akhirnya jumpa juga, kuih nie memang kesukaan saya , akhirnya menjadi juga buat tadi.. emmm memang sedap .


20-01-2009, kak fida komentar :

salam eiza...alhamdulillah,resipi yg dicarik2 dh jumpe dn trima kasih krane dh mencube... :)...>>> dak ina nga mengendap kt dapur k.ita dier gak nye...heheee.... :)


13-02-2009, mamadania komentar :

salam k fida, ini kuih fav saye. Klu x tp naik s'diri blh pki tpg lain x? or blh x gune tpg gandum + baking pwder.


13-02-2009, kak fida komentar :

salam mamadania...kalau tpg naik sdiri di ganti tpg gandum mmng boleh...tmbh 1 1/2 sudu kecil baking powder...slmt mencube...tq... :)


25-05-2009, kausar komentar :

salam...boleh ke kalau guna blender buat kuih ni? agak agak lembut tak?terima kasih


25-05-2009, kak fida komentar :

salam kausar...rase2nye tk sesuailah gune blender...sbb adunan kuih ni pekat,nnti adunan tk kembang dan tk sebati....akak tk berani nk suroh kausar cube gune blender...nnti tk jadi,mmbazir pulak....tq kausar krane bertanye yer... :)


Untuk posting komentar, perlu login terlebih dahulu