oleh: zeera Ayam Coca Cola

Ayam_coca_cola

Masakan Orang Filipina


Created on : 27-08-2006

Print

E-mail kepada teman

Tulis Laporan




Share


Bahan-bahan ( 4 )

  • 2 ketul paha ayam (yang besar)
  • 1 tin coca cola
  • 3 batang serai (diketuk)
  • 4 inci halia (diketuk)

Cara-cara

  1. Ayam dibersihkan kemudian lumurkan sedikit garam dan susun dalam pan yang ada penutup.
  2. Aturkan halia dan serai yang telah diketuk di atas ayam.
  3. Tuangkan setin coca cola ke atas ayam tadi. Nyalakan api gas sederhana kecil. Sekali sekala kautkan air cola dan simbah ke atas ayam. Masak sehingga air cola hampir kering. Hidangkan bersama nasi.

Tag

ayam


Laporan Masakan Bergambar (7)

Img0335a
27-12-2007
ni la hasil yg saya buat minggu lepas..hehe sedap hingga menjilat jari..
Laporan oleh: nurulmya
Img_0869
29-07-2008
ptg td jmpe recipe ni balik terus wat..not bad..sedap.. n rasa dia x seram mcm gmbr yg korang ckp tu pon ^^ tQ
Laporan oleh: bakaneko84
Dsc01477
24-02-2010
pengalaman baru dalam masak memasak.. tak pernah masak pakai coca cola.. masakan ni mmg sedap tapi manis sikit sbb lebih letak coca cola kot..
Laporan oleh: yuha_yus
Img0053a
09-09-2010
ni lar hasilnya...taraaaa...gmbo x bpe cntik coz hp cap mesia..tp x kisah jnji perut kenyang dh mkn aym cola2 nih...hehe
Laporan oleh: amy_andriana
Pict0003
20-01-2011
buat semalam... anak - anak suka...
Laporan oleh: alissuraya
Snapshot_20110323_5
08-04-2011
thumbs up!! my husband said..sedapppppp!! hehe..thanks for the recipe..
Laporan oleh: aunty anna
Ayam_coca_cola
04-07-2011
sedap n unik rcp ni,sy tmbh kicap n tomato ceri..tq atas rcpnya
Laporan oleh: Lina_pg

Komentar (73)

27-08-2006, Zeera komentar :

Saya cuba masukkan gambar tapi tak dapat... :(


27-08-2006, zeera komentar :

Dah berjaya.. yess!!


27-08-2006, admin komentar :

zeera, tq kerana masukkan resepi, siap gambar lak sekali tu, tq tq.. pasal x leh masukkan gambar tadi tu maybe ada problem server skit kot,


19-09-2006, shushu komentar :

uik, sedap ke? takut nak cuba, ada komen2 lain tak sape2 yang dah cuba?


26-09-2006, zeera komentar :

shushu.. nape takut.. sedap ler... try la.. tapi make sure cola tu dah kering baru angkat, kalau tak mmg tak sedap.


26-09-2006, zizie komentar :

nape gmbr xmnyelerakan cm sesuatu yg mnyeramkan jerk heheh


30-09-2006, REN HE komentar :

APASAL NAMPAK MACAM HANCUR JEE.. REBUS KE????


30-09-2006, lin komentar :

xbahaya ke...kn coca cola tu anis byk gula..:(


16-10-2006, noomen komentar :

kite penah buat sblm ni.hmmm not bad la.rasa mcm bau rempah2 n ubat2 je ekekeke.


16-10-2006, shafiqfarhan komentar :

Hmm??? Nampak semacam je... sedap ke? Kalau tengok dek gambo tu, mcm ada yang tak kene je? hmm...apapun, aku nak cuba gak buat... coca-cola? Pepsi boleh tak? Gua anti coca-cola, pepsi no hal punya... ekekekeke...


17-10-2006, gemuk_cute komentar :

Rasa die sedap glerrrrrrrrrr


17-10-2006, yani komentar :

gemuk_cute.. ko dah try ke?.. mana gambarnye?..


19-10-2006, hanis komentar :

dah penah try buat tapi resepi dia lain sket. manis...tak tahan... hehehe... jangan beli coke..even amerika pun dah ada kempen jgn minum coke


31-01-2007, mrs shieza komentar :

nape gmbr tu macam....ermmmmmm.....mcm...eeeeee...bia btul zeera...ayam tu zeera kelar2 dulu eks?


27-02-2007, mji cute komentar :

emm...rasa2 memang seram jgk bila tngk gmbr 2,semacam je...tak lalu nak mkn rasa nye...tapi apa pun syabas dgn resipi unik anda 2.. :)


10-03-2007, ivyana21 komentar :

saya dah try resipi di atas tapi tak jadi lah, cola tu tak kering, so ayam tu nampak macam byk sup! Pan yg bertutup maksudnya tutup pan dgn tutupnya baru steam ker?


23-04-2007, shaliza81 komentar :

eii..takutnya nak makan


03-05-2007, zeera komentar :

Terima kasih atas komen2 seram anda.. :) ivyana, i guna pan yang ada tutup so just biarkan atas api sambil golek2 dia.. sampai kering. mrs shieza, ya sy kelar2 tu lah agaknya nampak seram.. apapun, tak baik buat ekspresi mcm tu pada rezeki...


10-05-2007, olanlamo komentar :

ermmm sodap jugak ,,ayam tu ,, hahahaha, seram je bebudak kat umah tgk aku masak ayam tu ,,


13-05-2007, zeera komentar :

olan, nape ko tak letak laporan kat sini? aku nak tengok jugak ayam seram tu...;)


23-05-2007, mimie78 komentar :

zeera.....confirm ker sedap....umah i ni kalau masak pelik2 sikit diaorg tak nak makan...nnt membazirla pulakkan.........tapi i memang suka makan benda pelik2 ni......


17-07-2007, nawan_junior komentar :

pakai pepsi boleh x? coke xbestla =P


04-08-2007, aisyaridha komentar :

Kalau boleh...bagi la komen bila dah try buat...bukan untuk bagi ekspresi yang bukan2...buat menyemak orang lain nak baca komen jek....


04-08-2007, Mami Cheril komentar :

naperlah korang cakap seram hah?i tengok ok je sebab dah taruk coco scola camtu lah ajdinya,kan zeera?...nanti i cuba buat..


26-08-2007, Mami Cheril komentar :

mimie,sedap atay tak kena try lah sendiri..kalau tanya org yg buatnya,sure cakap sedap sebab itu selera dia...zeera,ari tuh mami dah buat.mami dah masak sampai coca-cola dia kering..tapi,masa nak angkat pan tu,dia macam hancur sikit..kenapa yek?..rasa dia manis2 sikit..


30-11-2007, nurulmya komentar :

hmmm... memang sedap..tapi kalau masak guna wing ayam lagi sedap..pasal die x hancur...sedap sangatttt...rugi kalau x cuba..


30-11-2007, mariakl komentar :

yelah..ayam tu nampak seram la.. tapi mungkin sedap masakan ni sbb penah nampak restoran terkenal sajikan sekitar sg wang kat KL..


27-12-2007, CheMah komentar :

kalau guna daging lembu blh tak?


05-01-2008, Parrot komentar :

X dek kesan kew? yelah... Mkn bnde plik2 nie x mrbhye kew? Ape2 pon... Looks Earie...


02-02-2008, lisa708 komentar :

nampak mcm makanan alien je..ok ker?


24-04-2008, unies komentar :

so mcmne rase dia..manis ke?so memang x taruk garam la..!!lau letak garlic skit bleh x?


15-05-2008, asamjawa komentar :

nampak recepi ni menakutkan tapi macam sedap jer....kalau kelar ayam tu pastu bubuh crush black pepper pastu bakar ...apa jadi ??


16-06-2008, suka_masak komentar :

msk cara ni end product dia manis. hancur tak hancur depend pd jenis ayam (tua, muda, daging, telur etc). kalo nk letak bhn tambahan, tu kira risiko sendiri la..tuan punya resepi dh tulis cenggitu..ikut je la. buat sket dulu. then baru la alter....ntah2 kecik ati tuan resepi bila org lain kata "gambar menakutkan", "alien", "eerie", "seram", "pelik"..


16-06-2008, Isya_Irfan komentar :

rasanya, kalau dh keringkan, tambah plak crush black paper, pas tu bakar mesti sedap sbb kering jer.....ala2 bbq gitu...mesti cuba ni...


02-07-2008, seha90 komentar :

weh!!!!!!!sedap kerr resepi ni????????? nampak menyeramkan jerk coz guna coca cola........tp still nak try


04-07-2008, umifeeza komentar :

saya baru je tgk resipi ni kat web nigella lawson...bahan sama cume nigella tmbh sos soya sikit...ingat nak try gak lah.


11-07-2008, swk08 komentar :

biasa gak dengar orang wat masakan dgn coke tp mcm lain la pulak....tak pnh try pun...


29-07-2008, bakaneko84 komentar :

ehehe..mcm2 komen,pape pon try dulu baru la tau mana kte tau kalo2 alien pon suka mkn ^^v thnx zeera


29-07-2008, azwalissa komentar :

saya rasa, ayam coke nih lebih kurang macam ayam madu/ayam caramel rasa dia... sebab kalo kita tengok bhn asas minuman coke tu pun caramel kan? mungkin kalo bubuh black pepper mcm Isya_Irfan ckp tu, mesti lagi bes.. nanti saya cuba resepi ni..


30-07-2008, NinaScore komentar :

lo,kenapa korang semua kata macam tu?ada yg kata menyeramkan,sedap ker,pelik n macam2 .mestilah rasa dulu baru tahu,ye x.ini belum wat pape lagi,dah terus komen.komen yg x menggembirakan pulak tu.


30-07-2008, NinaScore komentar :

lo,kenapa korang semua kata macam tu?ada yg kata menyeramkan,sedap ker,pelik n macam2 .mestilah rasa dulu baru tahu,ye x.ini belum wat pape lagi,dah terus komen.komen yg x menggembirakan pulak tu.


01-08-2008, kakooi komentar :

dah wat ptg smlm...sedap tapi manis sgt..next time nak wat lagi n kurangkan coke..


04-11-2008, Mr XXXXX komentar :

teruk nyer rasa ayam coca-cola nie... x pasal2 kene marah dgn wife lak... nasib baik wife i bwk balik kfc.... so makan la 1 family.. lg sedap.... sory to say....selera lain2...


04-11-2008, HaSue komentar :

Hermm...tengok komen2 di atas,teringat ct nurhaliza nyanyi.."budi bahasa..budaya kita.."lalalaa ..nway zeera,resepi ni nmpk best,ayam nmpk moist..leh mkn ngan jeruk cili neh..Agaknya kalo guna chicken wing,xyah la ltk smpai 1 tin coke kot ek?hehe..tQ :)


04-11-2008, sunkist komentar :

betul tu hasue.. hehe.. nmpk resepi ni best gak.. sesuai bagi org yg suka mencuba kelainan.. will definitely try this one soon!


08-05-2009, madam claudia komentar :

Orang BRUNEI suka makan ayam coca cola..x pun campur ice cream soda


06-09-2009, ayil komentar :

sy baru je tgk resepi ayam coca cola ni di tv. tapi cara masaknye mcm cara ayam masak kicap. kena tumis bwg merah n putih n halia. pastu masukkan ayam n digoreng skejap.cuma kicap tu di ganti kan dgn coca cola n letak stok ayam sebagai perasa. nampak cam best je. asben beriya2 suruh buat..nantilah sy nk cuba..


06-09-2009, aa_iezah komentar :

salam ayil..hmm mesti u tgok hafiz AF msak kan?? i pn tgok gak hr 2..tringin gak rasa nk bt kan.;)


29-10-2009, mellymas komentar :

Banyak komen yg kata sedap.Rasanya nak trylah masakan ni.Kadang-kadang tu beli ayam tak tau pula nak masak apa.Resepi ni elok utk org yg malas masak (macam saya),sebab enteng sesangat.


29-10-2009, Princess Iman komentar :

i pernah buat masa kat umah mertua, suami penah buat masa kat UNIMAS,Sarawak. Mula2 rasa mcm pelik sket tp mak mertua modified tumis balik letak ketumbar jintan, halia, cili padi sket,lada hitam. pastu biarkan kering coca cola tu. rasanya perghhh..sedap glerr! mcm ayam kat kenny rogers tp ada rasa manis2 pedas. da xmcm alien daa..


07-11-2009, pemuda_lc komentar :

ok ape dpt resepi alien,bkn sng cik abg cik akak ooi.. bkn semua selera orang sama.. x ske jgnlah komen2 lak.. xde yang mati setakat nie kot..


06-12-2009, MeLaTi_PuTiH komentar :

Jadi ..Sedap bwk pg tempat keja semua rasa.. Bila dh masak tak rasa pun guna air coke hehe


26-01-2010, Lil Erica komentar :

sape x test mmg rugi..sedap gyler....x de pon mcm alien....try ler bru tau...xde la rs carbonat cm air coke tuh...cume manis sket je...thnx zeera...


26-05-2010, azz@malik komentar :

tgk ayam 2 ok je x da la pun tahap ngeri mcm mkanan alien,bahan2 d guna pun x da la bahaya sangat,nmpak sedap je,n betul kata pemuda_ic x da org mati pun setakat ni,cuma bubuh coca cola ja pun bukan suruh buh racun pun sampai nk ngeri2,budi bahasa budaya kita:)


14-08-2010, elfyza komentar :

mcm x sdp hafiz af7 wat lg sdp mcm bodoe je wat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!x pandai msk!!!!!!!!!!


14-08-2010, elfyza komentar :

mcm x sdp hafiz af7 wat lg sdp mcm bodoe je wat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!x pandai msk!!!!!!!!!!


14-08-2010, elfyza komentar :

mcm x sdp hafiz af7 wat lg sdp mcm bodoe je wat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!x pandai msk!!!!!!!!!!


12-12-2010, eja1980 komentar :

apa la korang nie atleast dia boleh masak dari pada yang tak pandai masak... tak salah mencuba... dah cuba baru tahu...


12-12-2010, eja1980 komentar :

zeera orang yang dok ngutuk tu tak reti masak kot... saya tak takut mencuba... dan saya akan cuba n post kan masakan tu ya... tungguuuuu....


11-01-2011, angelyn komentar :

wah mcm sedap ni.. tidak perlu campur garam dan serbuk perasa kai ni??


20-01-2011, ain azwar komentar :

bleh wat pedas2 ke? atau masakn ni mang manis?


30-01-2011, natufian11 komentar :

ganti dengan air kelapa muda kalau tak biasa dengan coca cola


20-02-2011, azasy komentar :

bangang jer yg komen buruk2 tuh..xde org pksa korang kan srh msak ayam coke nih..dengan rela hati so tanggung rr...lain org len taste rr...ntah haper2


21-02-2011, hasiah63 komentar :

salam ZEERA, akak pun pernah cuba masak ayam coca cola untuk pertandingan masakan anjuran kemas tahun lepas, dapat no 2 lagi. klu x sedap takkan lah dapat no 2. Resepi ayam coca cola ni terdapat dalam MAJALAH RASA DISEMBER 2008, SILALAH CARI KLAU X CAYA.


27-02-2011, cheq da komentar :

salam..sekdr berkongsi,saya pernah merasa ayam ni semasa saya masih kanak2...resepi ibu saya perolehi dari saudaranya di thailand...cuma cara masakannya menggunakan ayam kg bersama sebotol coca cola...rasanya memg sdp


27-02-2011, dahlia.liyana komentar :

Yes..mmg menjadi betol la resepi Ayam coca cola...dulu masa kecik2 mak pernah buat, dah kawin ni teringat pulak resepi ayam coca cola tu yg gigih search utk dptkan resepi..


20-03-2011, ainasharil komentar :

x seram pun tgk gmbr tu..... apa la korang ni.... sy tgk mmg rs nak cuba sbb ramai yg kata sedap...buat skit dulu kalu sedap bole la buat byk plak.


17-05-2011, shimaemmm komentar :

Salam..tengok gambar mcm. X sedap tapi saya akan cuba..cuma kalau sedap nnti..rasanya nk buat berniaga ok x...


18-07-2011, erda komentar :

Tak seram pun tgk gmbr ayam tu.ok je.saya dh try buat.not bad.anak2 suka sbb dia rasa manis2 gitu.siap mintak buat lgi petang ni.pada elfyza berbudi bahasalah sikit.si zeera ni bkn bodoh dan x reti masak cuma resipi ni x kena ngan tekak awak je tpi kena ngan tekak org lain.ini tmpt utk berkongsi resipi bkn tmpt utk mencaci...ish ish ish.apapun thanks zeera utk resipinya.petang ni kena buat lgilh utk anak2...


02-08-2011, MrsBayxura komentar :

dont jugde a book by its cover..yes filipinos mmg suker ayam coke ni


04-08-2011, shimaharon komentar :

kepada org yg tak reti nk jaga hati org,tak payahla komen..wat sakit hati org je dan wat org benci kat awk jer..sape makan cili,dier trasa pedas...neway,thanks zeera for sharing the recipe..


05-08-2011, hafilahalid komentar :

yesssss..akan di try juga..amat mudah tp rasanya kalo pedas2 sikit..sodap tu..


12-08-2011, mamaieta abu komentar :

cm nk try tp tkut plk law x jdik t


Untuk posting komentar, perlu login terlebih dahulu