oleh: cikmanis Tomyam Asli Thai

Dsc00277

Tidak perlu beli direstaurant bisa dibikin sendiri!


Created on : 06-01-2010

Print

E-mail kepada teman

Tulis Laporan




Share


Bahan-bahan ( Sekeluarga )

  • ***PERENCAH TOMYAM***
  • 5 siung bawang merah
  • 2 biji cabai merah
  • 5 biji cabai kering
  • 1 inci lengkuas
  • 2 batang serai
  • 1 sendok udang kering
  • 3 helai daun limau purut
  • 1 inci belacan (dibakar)
  • air asam jawa, gula & garam
  • ***SUP TOMYAM***
  • 1/4 ekor ayam
  • 5 ekor udang
  • 2 ekor sotong
  • 1 biji bawang bombay (potong enam)
  • 5 siung bawang putih (dikeprok)
  • 1 inci lengkuas (dikeprok)
  • 2 batang serai (dikeprok)
  • 1/2 batang lobak merah, bunga kubis dan sebagainya
  • 5 helai daun limau purut
  • 1 biji tomat (potong empat)
  • 1 sendok besar perasa tomyam buatan sendiri
  • 1 sendok besar saos ikan
  • 2 biji limau nipis
  • 3 sudu susu cair
  • Cabai rawit
  • garam
  • daun ketumbar

Cara-cara

  1. Mula-mula sediakan perasa tomyam. rebus kesemua bahan kecuali air asam jawa, garam dan gula bersama sedikit air. Kemudian panaskan sedikit minyak. Tumis bahan rebusan sehingga harum. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukupnya. Masak sehingga menjadi kaldu. Sejukkan dan simpan di dalam lemari es. perasa boleh disimpan. jika ingin dipakai baru diambil
  2. Untuk tomyam, rebus ayam beberapa menit bersama air. Masukkan bawang besar, bawang putih, daun limau purut, serai, cabai dan lengkuas. Kemudian masukkan sotong, udang, sayur-sayuran seperti lobak merah, bunga kubis , tomat dan sebagainya.
  3. Masukkan bahan tomyam, saos ikan, perahan limau nipis dan sedikit garam.
  4. Padamkan api. Masukkan susu cair dan daun ketumbar.
  5. Tomyam siap dihidangkan.


Laporan Masakan Bergambar (1)

Tomyam
14-01-2010
mee tomyam..dah tau buat rencah sdri..sedap n jimat.10Q cikmanis
Laporan oleh: naa_q

wow!! thx naa krn mencuba... menarik mkn ngn mee..


Komentar (58)

06-01-2010, shaliza81 komentar :

em bestnya tgk gambar..pasni bleh bwat pes tomyam sendirik, tkyah beli yg dlm peket tuh dah


06-01-2010, cikmanis komentar :

btl tu shaliza.. senang jer..boleh simpan dlm peti ais. Nk buat tomyam ambk jer. Selamat..xder preservatives.


06-01-2010, shaliza81 komentar :

insya Allah, nati kita try k..tq for the recipe!


06-01-2010, Sarah81 komentar :

nampak sedap la tom yam ni. besok nak try masak la. selalu nye saya beli kat kedai je kalau tekak ni terasa nak makan. kali ni mesti nak try masak sendiri! thanks for sharing your recipe cikmanis.


06-01-2010, scopio84 komentar :

ermmm sedap nyer nak wat jugak laa :)


06-01-2010, cikmanis komentar :

shaliza, kena cuba la tu..


06-01-2010, cikmanis komentar :

sama2 sarah.. blm cuba blm tahu.. cepat2 try tau!! jgn lupa laporannyer eh!


06-01-2010, cikmanis komentar :

scopio..buat tau!


07-01-2010, rizalia komentar :

nak kena cuba buat tomyam paste ni...senang jek rupanya


07-01-2010, jieallyssa komentar :

tomyam memang kegemaran saya.nak cuba buat perencah sendiri la..tq cikmanis.


07-01-2010, masslieza komentar :

konfem sedap..bhn2nye pun blh thn..


07-01-2010, zachoes komentar :

dulu2 selalu gak buat pes tomyam sendiri mcm ni (sekarang dh lupa bahan2nya la). ini konfem sedap dan MSG-free *thumbs up*


08-01-2010, cikmanis komentar :

rizalia.. senang jer. x susah pun..kalau beli kt kedai mhl jgk satu paket.. cubalah buat sdr..


08-01-2010, cikmanis komentar :

masslieza... memang sedap.. terangkat!! hehe


08-01-2010, cikmanis komentar :

zachoes.. cubalah try resepi perencah ni plak..


08-01-2010, cikmanis komentar :

jsama2 jieallyssa.. cikmanis pun suke sgt makan tomyam. sama la kte berdua..


08-01-2010, hda komentar :

eih! setahu sy kena elakkan campurkan susu dgn makanan laut..boleh sebabkan sopak..cek balik cara pemakanan dlm Islam..cth: Jangan makan SUSU + DAGING, Jangan makan IKAN + SUSU, Jangan makan AYAM + SUSU..byk lg..


10-01-2010, cikmanis komentar :

hda.. thx coz kongsi info..


10-01-2010, naa_q komentar :

salam..nak mencelah sekadar info jela..susu yg dimaksudkan xblh cmpur dgn stgh2 mknan yg cik hda komen tu susu segar@susu perahan lembu ke..kambing ke..ikut sunnah la kan,dlm tomyam ni cikmanis kita suruh taruk susu cair(s.cair@pekat bkn dibuat dr susu segar kan?) maafla kalo silap ..tlg betulkan ye


10-01-2010, lee wan din komentar :

selalu juga buat tomyam tapi tak pernah masuk belacan dengan susu.. tak pa nanati kita cuba


11-01-2010, cikmanis komentar :

salam naa.. cikmanis pun x brp arif pasal ni.. hehe.. masak blh la..


11-01-2010, cikmanis komentar :

lee.. masuk belacan tang perencah tomyam jer.. x nk taruk susu pun xper.. cubalah resepi ni


11-01-2010, shaliza81 komentar :

em betullah yg macam naa_q cakap tuh..berdasarkan apa yg saya tau la yg takleh nya kalo dr susu segar/fresh milk lembu or kambing. cikmanis, sy pnah tgk kt kdai masakan thai, dorg buh susu pekat dlm kuah tomyam untuk pekatkan dan juga kuah kepada kue tiaw tomyam.. tp rasanya terpulang pd masing2 la..nak letak atau tak kan..betul tak cikmanis?


11-01-2010, hda komentar :

ala, yg tu sekadar maklumat..tp, susu manis tu org wat dr ape ek? cik manis, sy dah buat dah..sedappp! sapa ada info pasal susu manis bg tau la ye..kalau susu manis xda kaitan dgn kandungan 'SUSU' nk sy try masuk susu manis ni pl =)


11-01-2010, hda komentar :

eih silap..susu cair ~sila tukarkan susu manis dgn susu cair~ silap taip pl..ngeh3


12-01-2010, eifa^^ komentar :

em.. nampak cam sedap je.. mesti cube ni..!!


12-01-2010, cikmanis komentar :

shaliza & hda.. nampaknya cikmanis kna buat kajian terperinci pasal susu ni.. kalau xnk taruk susu pun xper.. tapi ada sesetengah org thai taruk susu cair.. kalau xnk taruk susu cair, taruk santan cair pun boleh.. xder masalah.. pasal susu pekat plak.. cikmanis x tahu plak.. cikmanis x pernah cuba taruk susu pekat.. hehe.. slalu taruk susu cair jer..


12-01-2010, cikmanis komentar :

eifa.. cuba la.. memang sedap.. hehe


14-01-2010, naa_q komentar :

salam..hda n kekawan..kalo x silap susu pekat manis tu diperbuat drpd minyak sawit kan, adala campur tu ngan bhn2 lain try tgk kat tin susu tu..yg cair pun rasanya lbh krg je kot..hehe..kena bukak buku balik ni..


14-01-2010, naa_q komentar :

saya dah 2x buat mskn tomyam guna rencah resepi ni, blh buat siap2 & smpan dlm peti ais, kalo yg beli siap mau 2 3 bungkus utk skali msk..hasil buatan sdri ni kira jimat & berkat utk bg mkn kat fmly. thnks ye cikmanis...ehmm manis agaknya tuan punya resepi ni..:)


16-01-2010, kunonit komentar :

wahhh...pebret ku ini.....ape2pon save dulu...


17-01-2010, cikmanis komentar :

trm ksh naa krn mencubaa...


17-01-2010, cikmanis komentar :

kunonit... save.. pastu jgn lupa buat tau!


17-01-2010, naa_q komentar :

patutnye saya yg kena ucp t.ksh kat cikmanis sbb bg idea berjimat cermat nih, skrg ni nak msk pon sng bhan2 dah ada kan,dah xyah g bli kat kedai..siap bg kat jiran lg..(masa masak tu baunya semerbak, tu yg jiran tanya tu..hehe), hb. ckp pasni try boh santan lak, dia prnh mkn mcm tu kat res.thai..kena try variasikan mskn baru x jemu..tol tak?


17-01-2010, cikmanis komentar :

waaa.. dasyat tu naa.. siap bg kt jiran tu.. cikmanis slalu buat byk2.. senang simpan dlm peti.. nk masak tomyam, ambik jer.. sepantas kilat dh siap.. hehehe.. kte org perempuan ni kna slalu cuba tukar2 resepi.. hehehe..


18-01-2010, naa_q komentar :

hmm..cmnis, nak tanyala,biasa pes tu blh smpn brp lama ek? saya buat dpt 1 bks tupperware plastik taufufa tu, ada spruh lg..dah smgu lbh tp still ok je tgk w/pon xde pengawet..lg 1 sos ikan tu utk ape ye? saya pakai boh je ikut resipi tp xtau pe fungsinya..


20-01-2010, cikmanis komentar :

naa.. pernah jgk cikmanis simpan pes tu smp sebulan provided pes tu kte simpan kt dlm peti ais.. keadaan masih elok.. kalau nk tahan lama.. pes tu kna tumis lama2 jd smp merah gelap. fungsi sos ikan tu selain drp utk rasa masin, dia kasi flavour kat tomyam..lgpun resepi original tomyam, taruk sos ikan.. org thai mesti taruk sos ikan dlm masakan diorang. kalau xnk letak pun xper.. tp dah x jd tomyam original, jd cetak rompak plak. hehe


22-01-2010, Jessica Smith komentar :

CikManis, thank you for sharing this recipe. Looks very delicious and authentic. Will try this out...this weekend. Satu soalan...saya x kenal rupa daun ketumbar! Harap dapat membantu...... bagi sedikit maklumat tentang daun ketumbar...thanks....


22-01-2010, naa_q komentar :

i tlg ek..J.Smith..daun ketumbar rupanya mcm daun sup,tp dia punya daun lbh kecil2 n baunya lain ckt ar, sdkt menusuk, btgnya lbh kcl dr d.sup..xtaula kalau ada yg bsr ke tp yg i pernah jumpa gitu je la..g kedai runcit blh tanya tuan kedai tu @ kat s/market mesti dia tulis kan..kalu boh daun tu mesti bau tomyam akn lbh membangkitkan aromanya..hrp dpt membantu u..masa msk haritu i xltk pon..xde dlm peti dapo..hehe..but still sodaaap!! jgn marah ye cik manis..


23-01-2010, Jessica Smith komentar :

Naa_q..thanks for the explanation. Nanti saya cari di pasaraya K4, tesco or giant.


24-01-2010, cikmanis komentar :

hi jessica.. its indeed delicious.. abt daun ketumbar.. betul la ape yang naa bgtau.. rupe daun ketumbar macam daun sup, tapi sizenye kecik skit.. baunyer harum.. kalau jessica nk tahu, cuba tgk gambar tomyam cikmanis, kelihatan daun ketumbar diletakkan di atas tomyam.. itulah daun ketumbar.. btw, thx naa coz helping me.. hehehe.. cayang naa..


24-01-2010, naa_q komentar :

cayang gak cikmanis..hehe..pes tomyam ni blh buat nasi goreng tak? kira nasi goreng tomyam thai ler..bleh?


24-01-2010, cikmanis komentar :

naa.. cikmanis x pernah plak buat nasi goreng.. tp goreng mee, kueteow slalu gak la guna pes tomyam.. hehehe


26-01-2010, ayang99 komentar :

Salam ... gmbira sgt bejumpe ngan resepi cik manis ni...dh lame dok mencari...akhirnye...jumpe gak, pes tomyam ni boleh masak ala ala steamboat tak?


26-01-2010, ayang99 komentar :

opps satu lagi...kalau x letak belacan boleh tak? Rasanya ada beza tak?


26-01-2010, rohizanrozi komentar :

saya pun dah lama cari resepi ni.tom yam peket tu x best la...............tq cik manis


29-01-2010, cikmanis komentar :

ayang.. aduhh manjanya.. hehe.. pes tomyam ni sesuai jer nk masak ape2.. steamboat boleh sgat la.. hehe.. kalau xnk taruk belacan pun xper.. still jd tomyam.. rasa ttp sedap. cubalah.. jgn lupa laporannya..


29-01-2010, cikmanis komentar :

hi rohizan.. selamat mencuba tau.. nanti bgtau la cikmanis ape rasanya..


13-03-2010, funa komentar :

macam best...hmmm..nak try gak ti..save dulu.maceh akak cikmanis.sy mmg suka tomyam..


27-11-2010, dayangnorfikrin komentar :

huhuhuh....ni la yg sy crk....nk try perencah buatan sendiri..thanks 4 sharing!


06-12-2010, shikinithnain komentar :

hai... kat mana ye nak beli sos ikan.


14-12-2010, sehaDin komentar :

yum..yumm....nak try!nak try!


15-03-2011, zairiasrul komentar :

dah try..sedap sgt...=) thanks


21-04-2011, MrsIqwan komentar :

ermm..my fav...tp susu 2 utk apew..?


22-04-2011, hunnymohdsofian komentar :

ley tawu tak.... susu ideal boley kan


22-04-2011, hunnymohdsofian komentar :

n klo kita x wat perencah tu... kite ley gune kiub kan....


26-05-2011, wattiz komentar :

salam..cikmanis resipi ni sye rse betul la...babnyer bru2 ni sye gi thai tnye kdai tomyam tu ,dia ckp la mmg ltk ckit susu pekat or cair...mmg besttt...restoran tu nme dia sumi cafe,,klu nk try gi la kt sne...sedappp..


10-06-2011, kaktus80 komentar :

saya pggemar tomyam...mmg btol kna mskkan susu cair dlm tomyam br jd tomyam asli thai. kebiasaannya kalo mkn tomyam di kedai yg tkg msknya org pattani (org thai), mmg blh nmpk dorg ltk susu cair..n kdg2 terlbh boleh rasa manisnya...sbb tu kuah tomyam dorg nmpk keroh n pekat..


Untuk posting komentar, perlu login terlebih dahulu